Vastgeroest denkpatroon

Af en toe – hoe oud ik ook ben – word ik me bewust van een kronkel in mijn denkpatroon. Een kronkel die gegroeid is uit heel vroege ervaringen. 

Ik probeer het uit te leggen. Onlangs vertelde ik iemand hoe vaak ik dingen – die ik voel nodig te hebben – ondergeschikt maak aan (door mij ingevulde) verwachtingen van de ander. Ik mag er niet aan denken iemand ‘tot last’ te zijn. Liever lever ik een innerlijke strijd om mijn behoeften te onderdrukken of te negeren. In mijn hoofd zegt dan een stemmetje: ‘Allee vooruit, wees eens volwassen.’ Waarop mijn luisteraar zei, met een lach in haar stem: ‘Ach, opzij zetten van wat je voelt staat gelijk aan volwassen handelen?’

Toen heb ik er niet op gereageerd maar die vraag blijft me bezighouden dus ik wil er iets mee doen.

Meer lezen over “Vastgeroest denkpatroon”

Een kwestie van dood en leven

Het laatste boek van Irvin Yalom en zijn vrouw Marilyn blaast me omver.
Marilyn krijgt een slechte diagnose en beiden weten ze dat ze binnenkort zal sterven. Ze stelt Irvin voor om samen een boek te schrijven over het proces dat ze doormaken. Meer over de inhoud zal ik niet vertellen, wel iets meer over wat het met me doet.

Het boek valt me rauw op mijn dak. Onverbloemd beschrijven ze elk afzonderlijk hoe ze de tijd beleven. Marilyn doet het op een nuchtere, accepterende en toch zo doorleefde manier. Irvin, de grote therapeut en psychiater, toont zichzelf heel erg klein en bang en opstandig en verdrietig. Waardoor hij in mijn ogen alleen nog groter wordt. 

Meer lezen over “Een kwestie van dood en leven”

EHBO

In evenwicht blijven tijdens woelige perioden in je leven. Hoe doe je dat? Dit is een onderwerp dat vaak aan bod komt tijdens mijn gesprekken met mensen. En net als voor die mensen is het ook voor mij een zoektocht. 

Het is iets waar we niet bij stil staan als er zich geen noemenswaardige struikelblokken voordoen. We worden wakker, vullen onze dag met allerlei min of meer automatische dagtaken, maken het zo gezellig mogelijk, proberen te genieten van wat er is en gaan – hopelijk – tevreden slapen.
En dan plots gebeurt iets waardoor we volledig uit ons evenwicht zijn.

Meer lezen over “EHBO”